M

menü

rescuewear

Produkte

Badges & Logos

Zubehör

outlet

Sonder-
anfertigung

Katalog

Poloshirts

Polosweaters
& Sweatjacken

Westen

Jacken

Hosen

über uns

Menschen & Umwelt

Service

Wissen & Tipps

Branchen

Händler

Let’s
connect

rescuewear - we design for heroes

Stofeigenschappen van katoen en polyester

Katoen vormt de basis van veel van onze werkkleding voor hulpverleners. Vaak bestaat een kledingstuk uit een combinatie van katoen en een andere vezel zoals polyester. Of een kledingitem zoals een poloshirt prettig draagt, hangt af van het gewicht en stofsamenstelling. Rescuewear maakt dankbaar gebruik van de stofeigenschappen en functionaliteiten van zowel katoen als polyester.

Katoen is warmte-isolerend, huidvriendelijk en luchtdoorlatend
Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. Deze vezels worden gebruikt om textiel van te maken. Zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen. Door middel van weven, het vervlechten van horizontale en verticale groepen draden, wordt katoen tot textiel gemaakt. Het is een zeer oude techniek waarop heel veel varianten bestaan. Katoen staat bekend als huidvriendelijk. Dit natuurproduct is luchtdoorlatend, warmte-isolerend en heeft een goede vochtopname. Een nadeel is dat het kreukgevoeliger is.

Polyester is kleurvast, elastisch en niet kreukgevoelig
Polyester wordt in zeer verschillende toepassingen ingezet. Het is een synthetische vezel, dus niet natuurlijk. Deze vezel is zeer geschikt als bijmenging in stoffen die niet mogen kreuken en waar­van de vorm behouden moet blijven. Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan. De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.

Optimaal combineren van katoen en polyester
Om de goede eigenschappen van beide materialen te combineren, zijn veel van onze kledingitems samengesteld uit een mix van katoen en polyester. Welke eigenschappen de boventoon voeren hangt af van het percentage gemengde stof. Voor productie wordt gekeken welke eigenschappen het kledingstuk moet hebben. Zo moet een jas aan andere eisen voldoen dan een poloshirt. Op basis daarvan wordt de stofsamenstelling bepaald.

Hoger percentage katoen
Bij een hoger percentage katoen is de stof goed wasbaar en zal het niet snel krimpen. Verder zijn deze kledingstukken slijtvast, duurzaam, warmte-isolerend en heeft het product een hoge vochtopname. Een T-Shirt of poloshirt dat hoofdzakelijk uit katoen bestaat is bovendien zachter, comfortabel en bijzonder huidvriendelijk.

Hoger percentage polyester
Indien er meer polyester dan katoen in het kledingstuk is verwerkt is het product elastisch, goed wasbaar (tot 65 °C), kreukherstellend, kleurecht en slijtvast. Daardoor heeft het kledingstuk een lange levensduur. In deze samenstelling zijn de warmte-isolerende eigenschappen en de vochtabsorptie lager dan bij shirts met een hoger percentage 100% katoen.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een advies passend bij uw werksituatie.

corona pandemie werkkledij voor hulpverleners

Zowel psychisch, lichamelijk als praktisch is Corona een grote belasting.

Hulpverleners zijn vaak als eerste in contact met Corona patiënten. Afstand houden tijdens de behandeling is niet mogelijk. Het maakt het werk zwaar om constant met ademmaskers op te werken. Het reanimeren van een patiënt is zwaarder met masker wat de lichamelijke belasting groter maakt. Persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals overalls, extra handschoenen en een veiligheidsbril) en het desinfecteren van instrumenten en ambulance zorgen ervoor dat het langer kan duren voor ambulances bij de patiënt aankomen. Daarnaast neemt de bereidheid van de bevolking af om zich aan de maatregelen te houden wat zorgt voor extra agressie en respectloosheid.

Wij vragen om meer respect voor onze hulpverleners!